Дуда блокував ратифікацію Кіотського протоколу Польщею

Середа, 28 жовтня 2015, 11:11

Президент Польщі Анджей Дуда, який, як відомо, належить до правої партії ПіС, ветував ратифікацію доповнень до Кіотського протоколу щодо зменшення викидів парникових газів.

Своє рішення польський президент пояснив "зміною політичної ситуації в країні", пише ЕUobserver.

Таким чином, Польща призупинила імплементацію змін до законодавства, які передбачали подальше зменшення викидів СО2.

Видання відзначає, що таке рішення Дуда ухвалив за місяць до Паризького саміту щодо кліматичних змін.

Як відомо, на цьому саміті, що відбудеться у грудні 2015 року, 198 країн світу планують підписати нову глобальну міжнародну угоду зі зміни клімату. Ця угода має замінити Кіотський протокол.

Дуда вважає, що у Польщі є стратегічні проблеми у досягненні угоди з ЄС щодо викидів СО2, бо "навіть існуючі європейські механізми не компенсують втрат польської економіки від запровадження нового екологічного законодавства".

В адміністрації польського президента такі кроки також пояснили тим, що "Польща не може брати на себе будь-які міжнародні зобов’язання без вивчення їх впливу на соціально-економічне становище країни" .

Відзначимо також, що Кіотська угода повністю відповідає політиці ЄС щодо зменшення викидів парникових газів на 20% до 2020 року та на 40% до 2030 року.

Наступного року Європейська комісія має ухвалити рішення щодо визначення нормативів зменшення викидів між країнами спільноти.

Як відомо, Кіотська угода, чинна з 1997 року, зобов'язує держави, які її підписали, скоротити викиди парникових газів на 5% у період між 2008 і 2012 роками від рівня 1990 року.

Також ця угода передбачає поступове зменшення викидів СО2 до 2020 року.

Нагадаємо, у червні цього року стало відомо, що голландський суд зобов'язав уряд країни скоротити викиди парникових газів щонайменше на 25% до 2020 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.