МЗС підтвердив: проблеми зі спецпрокуратурою – ключова перешкода скасуванню віз

Фото
П'ятниця, 30 жовтня 2015, 09:42

Зміни у процесі створення антикорупційної прокуратури є одним з "ключових завдань" України, без виконання якого ЄК гарантовано не надасть позитивний висновок  щодо можливості скасування віз для України.

Про це йдеться у відповіді міністра закордонних справ Павла Клімкіна на лист генпрокурора Віктора Шокіна, в якому останній погрожував порушити кримінальне провадження проти МЗС.

Копію листа в МЗС надали на запит "Європейської правди" про отримання публічної інформації.

В МЗС нагадали, що від кінця серпня до початку жовтня Україну відвідало п’ять оцінювальних місії ЄК, які проводили зустрічі, зокрема, з представниками Генеральної прокуратури, і на їх відповідях ґрунтується перелік рекомендацій, які Україна має виконати на шляху до встановлення безвізового режиму.

Лист Клімкіна Шокіну. Натисніть для збільшення

стор.1стор.2стор.3

У листі до Шокіна Клімкін нагадує, що ключові претензії Брюсселя стосуються, зокрема, сфери відповідальності ГПУ.

Як повідомляла "Європейська правда", раніше було оприлюднене документальне підтвердження того, що ЄС вважає неприйнятно високим вплив генпрокурора Шокіна на формування Спеціальної антикорупційної прокуратури, яка за законом має бути повністю незалежною від ГПУ. Серед ключових завдань у цьому контексті наші колеги називають створення оперативних і незалежних Національного антикорупційного бюро України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, спеціального підрозділу для координації розслідувань щодо відмивання коштів та фінансування тероризму.

"Невиконання чи неповне виконання Україною пріоритетів... може поставити під загрозу можливість ухвалення позитивного висновку Європейської комісії про завершення виконання Україною Плану дій, що унеможливить оприлюднення ЄК рекомендації про запровадження безвізового режиму поїздок для українських громадян.

Саме тому увагу МЗС сконцентровано на забезпеченні повного виконання згаданих пріоритетів і рекомендацій експертів", - йдеться в листі за підписом міністра.

В ЄК пропонують, зокрема, замінити "четвірку Шокіна" у комісії з обрання керівництва САП, а також змінити кваліфікаційні вимоги до антикорупційних прокурорів.

В ГПУ вже заявили, що не мають намір виконувати дії, необхідні для скасування віз для українців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: