Туск: майбутнє Європи залежить від підходу Німеччини до біженців

Вівторок, 10 листопада 2015, 10:12

Голова Європейської ради  Дональд Туск висловився за те, щоб Німеччина взяла на себе провідну роль в Європі у подоланні міграційної кризи.

Про це Туск заявив, виступаючи 9 листопада в Берліні з традиційною "Європейською промовою", яку здійснює в німецькій столиці кожен керівник Європейської ради, повідомляє "Німецька хвиля".

"Майбутнє Європи великою мірою залежить від позиції Німеччини в кризі навколо біженців", - підкреслив він.

Провідна роль Берліна, на його думку, повинна, перш за все, проявитися у вирішенні трьох завдань: забезпеченні безпеки зовнішніх кордонів Євросоюзу, боротьбі з радикальним популізмом і зміцненні єдності Заходу.

Туск підкреслив, що Німеччина повинна "рішуче і без історичних комплексів" подбати про охорону зовнішніх кордонів Євросоюзу. Від їх безпеки безпосередньо залежить існування відкритих внутрішніх кордонів у рамках шенгенської зони. Крім того, зазначив він, має бути ясно: "Європа не може прийняти всіх охочих прибути на наш континент".

Федеральний канцлер Ангела Меркель, зазначив Туск, зрозуміла, що "солідарність означає вміння жертвувати частиною своїх власних інтересів в ім'я загального блага Європи, або для людей, які опинилися в біді, як біженці". Водночас Європа "у своїх власних інтересах повинна продемонструвати солідарність з Німеччиною", сказав він.

"Чи збережеться Європа як континент свободи, верховенства права, поваги до індивідуума, як континент безпеки для своїх громадян - значною мірою залежить від німців. Але і, звичайно, від решти 27 країн", - підкреслив Туск.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.