У Росії "випадково" показали проект підводного безпілотника із ядерною зброєю

Фото і відео
Четвер, 12 листопада 2015, 11:08

В ефірі російського Першого каналу вийшов сюжет, в який потрапило зображення документа, де згадувалася раніше невідома російська океанська багатоцільова система "Статус-6".

Документ був помічений під час засідання з питань розвитку оборонно-промислового комплексу, яке вів президент Росії Володимир Путін.

Блогери, що стежать за новинками російського воєнпрому, звернули увагу на систему, про яку раніше не було згадок в інтернеті.

На скріншоті з репортажу можна прочитати текст про призначення "Статус-6": "Ураження важливих об'єктів економіки противника в районі узбережжя і нанесення гарантованого неприйнятного збитку території країни шляхом створення зон великого радіоактивного зараження, непридатних для здійснення у цих зонах військової, господарсько-економічної та іншої діяльності протягом тривалого часу".

 натисніть для збільшення

За інформацією блогерів, в якості ймовірних носіїв зброї передбачається використовувати атомний підводний човен спеціального призначення "Бєлгород" проекту 09852 або атомний підводний човен спеціального призначення "Хабаровськ" проекту 09851, які наразі будуються.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков доволі несподівано підтвердив, що російські телеканали показали в новинах кадри з даними про секретну системі "Статус-6".

"Дійсно, там деякі секретні дані потрапили в об'єктив камери, тому вони згодом були видалені", - заявив Пєсков російським ЗМІ.

У вересні в американському виданні The Washington Free Beacon вийшов матеріал про те, що Росія розробляє безпілотний підводний човен, здатний нести ядерний заряд у десятки мегатонн.

"Створювані безпілотні підводні апарати будуть оснащені мегатонними боєголовками, здатними підірвати ключові порти, використовувані підводними човнами США з ядерними ракетами, такі як Кінгс-Бей, Джорджія і Пьюджет-Саунд в штаті Вашингтон", - зазначалося в статті. За даними видання, в Пентагоні російський проект називають "Kanyon".

Російські блогери стверджують, що мова йде про проект безпілотних підводних апаратів з ядерним боєзарядом. Концепцію такої зброї ще в 1960-х роках висунув академік Андрій Сахаров.

Фактично це невелика субмарина, перетворена на торпеду і керована ззовні, здатна нести боєголовку потужністю 100 мегатонн.

Достеменно невідомо, чи справді інформація про новітню систему потрапила до відеосюжету випадково або ж це був навмисний витік інформації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: