В Латвії ліквідують колишню радянську базу ядерних ракет

П'ятниця, 7 серпня 2015, 14:53

В Латвії проводять конкурс на право демонтувати радянські ракетні шахти в Лієлплатонській волості Єлгавского району.

Про це повідомляє портал LSM.lv.

Ракетний комплекс, який планують ліквідувати, - один з понад десятка подібних, які були побудовані в Латвії в 1960-ті роки.

Випущена з шахти ракета могла пролетіти понад 4000 кілометрів і миттєво знищити територію, яка дорівнює площі третини Риги. Жодної ракети в радянський період звідти так і не випустили.

Загалом йдеться про чотири шахти, вкриті величезними бетонними куполами з підземним центром управління посередині. У бойовій готовності ракетна база знаходилася в 60-70 роках XX століття, але потім об'єкт став непридатним.

Раніше в Латвії демонтували два подібних комплекси.

Як зазначається, у 60-роки на території Латвії розміщувалися п'ять стратегічно значущих полків радянських ракетних військ, у кожному — дві-три ракетні бази, чисельність персоналу яких становила від 600 до 1000 чоловік.

В Латвії розташовувалось щонайменше 12 ракетних баз. Радіації або токсичного ракетного палива на жодній з них немає, але подібні об'єкти, особливо з затопленими шахтами, є великою небезпекою самі по собі, що підтверджують нещасні випадки, яка час від часу відбуваються з тими, хто залазить туди в пошуках металу або з цікавості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.