Прем’єр Угорщини порівняв міграційну кризу з османською навалою

П'ятниця, 13 листопада 2015, 13:14

Угорщина свого часу захистила Європу від Османської імперії, зараз вона вимагає від ЄС поліпшення захисту кордонів з метою подолати міграційну кризу.

Про це заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в інтерв’ю швейцарському виданню Weltwoche.

"Ми сидимо в будівлі Угорського парламенту. Тут на розписі показано, як Угорщина захистила Європу від Османської імперії. Тут зображені церкви, яких немає в Угорщині: Нотр-Дам, Стефансдом, Кельнський собор, Вестмінстерське абатство…

Угорщина буде останньою, хто виступить проти ЄС. У той же час ми твердо вимагаємо його змін", - заявив він.

За його словами, Європі слід зосередитись на охороні зовнішніх кордонів. На думку Орбана, це дешевше, ніж потім повертати тих мігрантів, які не змогли отримати притулку в ЄС.

"Кажуть, що паркан ефективний для Угорщини, але це лише повертає міграційний потік в іншому напрямку, і вони направляються до інших країн. Моя відповідь на це: якби кожен взяв приклад з Угорщини, якби всі виконали свої обов'язки, ця проблема була б вирішена" - сказав глава угорського уряду, додавши, що протягом минулої доби на угорському кордоні зафіксували двох мігрантів.

При цьому основні його претензії стосуються Греції, яка відкрита для мігрантів.

Крім того, Орбан заявив, що на його думку жоден з мігрантів не може претендувати на притулок у ЄС.

"Згідно з класичними формулюваннями Женевської конвенції, таких нуль. Відповідно до конвенції, не може бути пошуку притулку "à la carte". Як тільки біженець досягне безпечної країни, він більше не може самостійно вирішувати, до якої країни податися за статусом біженця" - сказав він, відповідаючи на питання, який відсоток біженців серед прибуваючих до Європи.

Він зазначив, що Угорщина готова допомагати жінкам і дітям, однак юридичних підстав для надання притулку тим, хто прибув з країни-члена ЄС або кандидата на членство, немає.

Віктор Орбан відомий своїм критичним ставленням до мігрантів. Угорщина, зокрема, стала першою з країн, яка збудувала на своєму кордоні паркан, щоб захиститися від мігрантів.

При цьому, він неодноразово висловлював занепокоєння, що через мігрантів християнська ідентичність Європи опинилась під загрозою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.