Підозрювані у паризьких терактах були на обліку розвідки - ЗМІ

Вівторок, 17 листопада 2015, 15:06

Французькі та бельгійські спецслужби знали про екстремістську діяльність осіб, затриманих як підозрюваних у скоєнні терактів у Парижі 13 листопада.  

Про це пише The Guardian.

"Чим більше відкривається інформації про теракти в Парижі 13 листопада, тим очевиднішим стає, що і французькі і бельгійські спецслужби знали про екстремістську діяльність затриманих у підозрі в причетності до скоєння терактів. Проте спецслужби не вжили жодних заходів для того, щоб нейтралізувати потенційно небезпечних осіб", - зазначає видання.

Так, силовики Бельгії та Франції мали досьє на затриманих, в яких вони були позначені як радикали. Принаймні, п'ятеро з затриманих воювали в Сирії, а потім спокійно повернулись до своїх будинків у Франції чи Бельгії.

"Те, що ми знаємо, що більшість цих людей повернулися з Сирії і ніхто не зупинив їх", - цитує витання Наталі Жульє, члена комітету закордонних справ та оборони французького Сенату.

У Бельгії вже створена парламентська комісія з нагляду за діяльністю розвідувальних служб країни і розпочато розслідування щодо службової недбалості співробітників спецслужб напередодні атаки.

Видання також пише про те, що французька поліція вела досьє на одного з нападників на "Стад де Франс", Омара Ісмаїла Мастефа з 2010-го року. Відомо, що Мастеф вирушив у Сирію у 2013 році і повернувся до Франції навесні 2014 року.

Нагадаємо, що Туреччина двічі намагалися попередити своїх французьких колег про одного з терористів, які вчинили 13 листопада напад в Парижі, в грудні 2014 і червні 2015 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.