Поліція Швеції відпустила підозрюваного у підготовці теракту

Неділя, 22 листопада 2015, 17:02

Поліція випустила 22-річного чоловіка, якого підозрювали в тероризмі і затримали в четвер увечері за підозрою в плануванні нападів.

Про це повідомляє The Local.

"Його більше не підозрюють у якомусь злочині", - повідомили у шведській національній прокуратурі.

Поліція безпеки у середу заочно пред'явила звинувачення Модеру Мотані Маджиду у плануванні терористичного нападу на Стокгольм, і підвищила рівень терористичної загрози до "високого" вперше в історії країни.

У четвер ввечері Маджида затримали в ході рейду в своїй квартирі на півночі Швеції.

Прем'єр-міністр Стефан Левен похвалив спецслужби за "швидкість, з якою підозрюваний був знайдений і заарештований".

Тепер шведських силовиків звинувачують у некомпетентності.

Сумніви у діях поліції з'явилися в шведських ЗМІ відразу після арешту Маджида. Його профіль на Facebook свідчив, що він не зробив нічого для того, щоб приховати своє місцезнаходження або особистість.

І це незважаючи на те, що його фотографії опублікували у всіх національних газетах Швеції.

Заступник головного прокурора повідомив, що не вірить, що поліція керувалася панікою через теракти в Парижі і Малі.

"Я можу тільки підкреслити, що початкові відомості та докази, які вказували проти нього, були досить серйозними", - сказав він.

"Це була дуже конкретна інформація, і вона вказувала дуже чітко, справедливо чи несправедливо, тому ми змушені були прийняти відповідні заходи. Я припускаю, що ми зробили б це незважаючи на те, що відбулося в Парижі", - додав прокурор.

Він сказав, що аналіз комп'ютера і мобільного телефону Маджида разом з його поясненнями переконав поліцейських, що він був невинний, але цього не було достатньо, щоб припинити розслідування.

"Існує кілька обставин, які ми повинні далі перевіряти. Все ще залишаються підстави вважати, що підготовка терористичного злочину мала місце", - зазначив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.