Новий уряд Польщі може відмовитися від купівлі систем Patriot і вертольотів

Четвер, 26 листопада 2015, 15:04

Новий консервативний уряд Польщі ставить під сумнів вибір попереднього уряду на користь американських зенітно-ракетних систем "Patriot" та французьких вертольотів Airbus у рамках програми модернізації польської армії.

Про це повідомляє AFP.

Варшава оголосила в квітні про плани придбати систему "Patriot", угода оцінюється приблизно у 5 млрд євро, а також 50 вертольотів Caracal - контракт на суму 3 мільярди євро.

Рішення провести переговори з двома компаніями – переговори й досі тривають, - було прийнято на тлі підвищеної напруженості у відносинах із Росією.

Новий міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич поставив під сумнів необхідність укладення контрактів.

"Умови потенційного контракту щодо купівлі американських ракет сильно змінилися з моменту публічного оголошення. Ціна значно вища, час доставки набагато довший... якщо коротко, цей договір практично не існує", - заявив він в ході парламентської оборонної комісії, засідання якої транслювалося на телебаченні.

Що стосується вертольотів компанії Airbus, Мацеревич сказав, що вибір був зроблений "незважаючи на численні недоліки", і заявив про можливість проведення нового тендеру.

Міністр висловив надію, що американський виробник "Сікорський" і британсько-італійська компанія AgustaWestland, які були конкурентами Airbus під час першого тендеру, знову захочуть взяти участь у новому визначенні постачальників вертольотів. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.