Голова Єврогрупи: якщо захист кордону ЄС неможливий, актуальним стає міні-Шенген

П'ятниця, 27 листопада 2015, 17:54

Голова Єврогрупи Йерун Дейсселблум допускає можливість створення "міні-Шенгену" у випадку, якщо країнам Шенгену не вдасться встановити належний контроль на своїх зовнішніх кордонах.

Про це він заявив в інтерв'ю L'Echo.

"Якщо ми не контролюємо зовнішні кордони, якщо ми не будемо стежити за зовнішніми кордонами Шенгенської зони, то, мабуть, буде корисно зробити міні-Шенген", - зауважив він.

"І якщо це не спрацює, тоді кожна країна (Шенгену) буде сама по собі. Я, звісно, не бажаю, щоб дійшло до цього", - наголосив Дейсселблум.

За його словами, до міні-Шенгену могли б увійти країни, які приймають до себе найбільшу кількість мігрантів.

"Це Швеція, Німеччина, Австрія, Бельгія і Нідерланди. Ми перебуваємо в однаковому становищі, тому ми хочемо працювати якомога тісніше", - відзначив голова Єврогрупи.

"Дуже важливо з економічної точки зору, щоб наші кордони залишалися відкритими. Це наш головний пріоритет: збереження Шенгенської зони", - наголосив він.

"І я сподіваюся, що так і буде. Але саме тому, що основні витрати, пов'язані з прийомом іммігрантів в Шенгенській зоні  падають на кілька країн, це спонукає їх закрити свої кордони, тому що вони вже не в змозі оплатити ці витрати", - підкреслив Дейсселблум.

Він також зазначив, що є не дуже оптимістичним щодо перспектив збереження Шенгенської зони в її нинішньому вигляді.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в уряді Нідерландів обговорюють ідею створення "міні-Шенгену" і введення паспортного контролю на кордонах з рядом країн ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.