Бельгія пропонує створити Європейське розвідувальне агентство

Понеділок, 30 листопада 2015, 16:58

Прем'єр-міністр Бельгії Шарль Мішель запропонував створити Європейське розвідувальне агентство, аналог ЦРУ, для посилення боротьби з тероризмом.

Про це він заявив в інтервʼю французькому радіо RTL, передає бельгійський портал DH.

"Ми повинні якомога швидше створити Європейське розвідувальне агентство, європейське ЦРУ", – заявив він.

На його думку, така служба повинна буде займатися перша за все збором інформації про осіб, які підозрюються у радикальних поглядах.

Проте, Мішель підкреслив, що з такою ідеєю не всі згодні.

"Навіть міністр внутрішніх справ Франції Бернард Казнєв дуже скептично поставився до такої моєї пропозиції", – сказав він.

Він також нагадав, що розслідування терористичних атак 13 листопада в Парижі показало суттєві недоліки у співпраці між спецслужбами країн ЄС.

Видання нагадує про те, що раніше думку про створення Європейського розвідувального агентства висловив Європейський комісар з внутрішніх справ, Дімітріс Аврамопулос.

Проте створення такої служби потребує внесення змін до Угоди про ЄС, тому деякі члени ЄС, такі як Німеччина, не приховують свого скептичного ставлення до цієї ідеї.

"Ми не повинні витрачати енергію на Європейське розвідувальне агентство. Я не уявляю, що ми можемо відмовитися від національного суверенітету", – так прокоментував таку ідею міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр.

На його думку країнам ЄС повинні "замість цього зосередитися на поліпшенні обміну інформацією між існуючими інститутами".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що рада міністрів Бельгії схвалила пропозицію по королівському указу з пілотними проектами боротьби проти радикалізації населення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.