На кордоні Росії та Норвегії застрягли десятки мігрантів

Вівторок, 1 грудня 2015, 16:27

Десятки мігрантів, які намагаються виїхати з Росії до Норвегії,  застрягли на російсько-норвезькому кордоні.

Як пише Independet, така ситуація з мігрантами з Близького Сходу склалася  через зміну норвезького законодавства щодо біженців.

Оскільки Росія визнана безпечною країною, біженці, які прибули в РФ, повинні подати там клопотання про надання їм статусу біженця замість того, щоб намагатися потрапити в Норвегію.  

"Адже Норвегія минулого тижня оголосила про намір почати відправку назад в Росію тих шукачів притулку, які мають дозвіл на проживання у Росії, без обробки їх клопотань про надання притулку, стверджуючи, що Росія безпечна країна для них", - повідомляє видання.

В результаті на російсько-норвезькому кордоні мігрантів і біженців норвезька поліція спочатку заарештовує, потім направляє їх у Росію. Зі свого боку, російські силовики теж затримують мігрантів і направляють їх знову до Норвегії.

При цьому російська прикордонна служба не дозволяє переходити прикордонні пункти пішки. У свою чергу, норвезькі прикордонники карають водіїв за перевезення мігрантів через кордон.

Тому мігранти і біженці змушені перетинати кордон на велосипедах, у зв'язку з чим на російській стороні кордону процвітає торгівля старими велосипедами.

Норвезький уряд наголошує, що відсилає тільки тих мігрантів, які мають дозвіл на перебування у Росії, тому РФ зобов'язана прийняти їх назад.

Уряд Норвегії також підкреслює, що на даний момент не отримав від Росії "задовільної відповіді на запит про те, чому країна направляє так багато біженців в Норвегію, при цьому жодного до Фінляндії".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що посилення прикордонного контролю Швецією призвело до різкого падіння числа людей, що шукають притулку в Норвегії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.