Польща і Британія: реформувати ЄС потрібно, але є спірні питання

Четвер, 10 грудня 2015, 13:19

Британський премʼєр Девід Кемерон заявив, що поки йому не вдалося домогтися згоди польського уряду щодо вимог Британії у контексті реформування Євросоюзу, які б дозволили Сполученому Королівству залишитись в ЄС.

Про це стало відомо після зустрічі Кемерона з премʼєр-міністром Польщі Беатою Шидло, пише ВВС.

Шидло підкреслила, що наразі ще не зустрічалась віч-на-віч з Кемероном щодо обговорення вимог Британії про реформування ЄС і пообіцяла подальші переговори з цього питання у січні наступного року.

Кемерон підкреслив, що рішення про приборкання "надмірної міграції" через обмеження пільг для мігрантів було "важким", але воно є принциповою вимогою його країни до ЄС.

"У нас поки немає угоди (щодо британських вимог до ЄС), на це потрібен час, але я відчуваю, що ми маємо добру волю до досягнення угоди, яка піде на користь британському народу", – підкреслив він.

Водночас, як передає Gazeta Wyborcza, Шидло заявила, що Польща в цілому підтримує вимоги Британії.

"Польща розуміє вимоги Великої Британії щодо реформи Європейського Союзу", - наголосила вона

Польський премʼєр вкотре підкреслила, що для Польщі важливо, аби Велика Британія залишалася членом ЄС. Відмінності у поглядах двох держав стосуються принципів, які стосуються змін у договорах Європейського Союзу. Йдеться про затяжний процес ратифікації документів у країнах Спільноти та ризик провалу реформ.

"Ми погодилися, що про це треба розмовляти", - додала прем’єр.

Беата Шидло підтвердила слова Кемерона про те, що найбільш спірним питанням є наміри Сполученого Королівства зменшити виплати соціальної допомоги для іммігрантів, адже це стосується сотень тисяч поляків, які мешкають у Сполученому Королівстві.

Пізніше Кемерон провів робочу зустріч з президентом Польщі Анджеєм Дудою, під час якої обидві сторони підкреслили важливість недопущення виходу Британії з ЄС і готовність до подальших переговорів, пише Rzeczpospolita.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Польща готова підтримати вимоги Британії щодо реформування ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.