В Німеччині вперше за 70 років перевидадуть Mein Kampf Гітлера

Середа, 2 грудня 2015, 09:45

Наступного місяця в Мюнхені вперше з часів Другої світової війни перевидадуть книгу Адольфа Гітлера Mein Kampf.

Про це пише The Financial Times.

Публікація наукової версії книги, де оригінальний текст супроводжується об’ємними академічними нотатками, в основному вітається істориками, однак єврейська думка в цьому питанні розділилася.

Влада Німеччини при цьому пообіцяла, що загальний доступ до тексту буде обмеженим через побоювання зростання неонацистських рухів.

Як зазначається, перевидання матиме 2 тис. сторінок і наклад у 4 тис. примірників. Текст супроводжуватимуть 3,5 тис. академічних нотаток.

Mein Kampf, написана до приходу Гітлера до влади у 1933 році, була бестселером в роки нацистського режиму. Друком тоді вийшло понад 12 млн примірників.

Визнаючи роль цієї книги в нацистській пропаганді, окупаційні сили союзників передали авторські права на Mein Kampf регіональному уряду Баварії в 1946 році. На відміну від свастики та інших нацистських символів, книга ніколи не була забороненою.

Разом з тим, згідно із законом, авторське право діє протягом 70 років, а відтак з січня видавці матимуть вільний доступ до оригінального тексту Гітлера. Усвідомлюючи це, німецька влада погодилась запобігати всіляким "некритичним публікаціям" робіт Гітлера за допомогою законодавства, що забороняє антисемітизм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.