Парламент Польщі обмежив повноваження Конституційного суду

Середа, 23 грудня 2015, 10:39

У Польщі парламент прийняв закон, що змінює функціонування Конституційного суду, що викликає побоювання з приводу авторитаризму правлячої партії " Право і справедливість".

Про це повідомляє EUobserver.

Документ був прийнятий пізно ввечері 22 грудня, незважаючи на багатотисячні акції протесту в країні і гостру критику з-за кордону.

235 членів Сейму проголосували на користь законопроекту, який передбачає, що відтепер для прийняття будь-якого рішення КС необхідно дві третини голосів серед 15 конституційних суддів, а не простою більшістю голосів, як було раніше.

Крім того, новий закон передбачає, що кворум суду тепер складатиметься мінімум із 13 суддів замість дев'яти.

Новий закон, який повинен бути затверджений верхньою палатою парламенту в межах 30 днів, розцінюється як спроба ПіС і її лідера Ярослава Качинського взяти суд під політичний контроль і звільнитися від правових стримувань.

У письмовому думці Верховний суд Польщі попередив, що новий закон "віщує величезні потенційні затримки і, по суті, параліч" Конституційного суду.

"Системна позиція суду є однією з небагатьох гарантій недопущення диктату більшості", - йдеться у заяві.

Як повідомлялося, 19 грудня тисячі поляків вийшли на вулиці більше десятка польських міст для того, щоб виступити проти дій нової влади.

Зокрема, мітингувальники висловлювали незгоду зі скандальним зміщенням з посад суддів Конституційного суду, призначеного попереднім складом парламенту перед закінченням його каденції.

Нагадаємо, дії польської влади вже отримали негативну оцінку в Європарламенті. Зокрема, президент ЄП Мартін Шульц заявив, що події у Польщі мають "характер державного перевороту".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.