США звинувачують Росію у вбивстві сотень мирних жителів у Сирії

Середа, 30 грудня 2015, 13:36

Сполучені Штати критикують Росію за загибель сотень цивільних осіб внаслідок повітряних ударів російської авіації у Сирії.

Як пише Associated Press, у Вашингтоні вважають також, що такі дії РФ фактично знищують сподівання на досягнення угоди про припинення вогню між урядом Башара Асада та провідними повстанськими угрупуваннями.

Правозахисники стверджують, що російські авіаудари сприяють зростанню гуманітарної кризи у Сирії, яка страждає від громадянського конфлікту.

Держсекретар Джон Керрі висловив свою стурбованість інформацією про масову загибель мирних жителів Сирії у телефонній розмові з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.  

"Інформація про російські напади на сирійських цивільних осіб є вкрай тривожною", - заявив представник Держдепартаменту Марк Тонер.

Він також підкреслив, що від російських авіаударів, у тому числі із застосуванням касетних бомб, "загинули сотні мирних жителів, у тому числі медики".

У розмові Керрі також не виключив, що жертвою російських бомбардувань міг стати польовий командир і представник так званої "помірної опозиції" Захран Аллюш.

На думку Вашингтона, подібні вбивства можуть поставити під сумнів можливість налагодження діалогу щодо мирного врегулювання між урядом Асада та опозицією.

"Напади на тих, хто може бути частиною цього політичного процесу, а також атаки, які вбивають невинних громадян, підривають зусилля з пошуку політичного врегулювання", – відзначають у Держдепартаменті.

Як повідомлялося раніше, у США вважають, що Росія досягла своїх цілей у Сирії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.