ЄС припинить розмови з Росією про ЗВТ "Україна-ЄС" у разі запровадження ембарго проти України

Понеділок, 7 грудня 2015, 12:24

ЄС зупинить переговори з Росією, якщо та запровадить продуктове ембарго проти України.

Про це в інтервʼю "Українським новинам" розповів керівник торгово-економічного відділу Представництва ЄС в Україні Ніколас Бердж.

"Ми чітко зазначили, що якщо Росія запровадить обмеження 1 січня, це не буде мати нічого спільного з угодою про зону вільної торгівлі, на нашу думку, це буде політичним рішенням. Тоді ми зупинимо наші тристоронні переговори (щодо угоди про ЗВТ між Україною та ЄС)", – повідомив він.

Бердж також додав, що від запровадження ембарго більше постраждає Росія, ніж Україна.

"Можливо, вони (Росія) введуть сільськогосподарське ембарго і збільшать тарифи на деякі продукти. Але Росії також будуть потрібні деякі з цих товарів. Так що вони зашкодять самі собі. У будь-якому разі, думаю, що Україна переживе це", – відзначив Бердж.

Він також повідомив про те, що до 1 січня 2016 року не заплановано зустрічей на високому рівні з Росією щодо цього питання (ЗВТ "Україна-ЄС").

"1 грудня через годину після початку міністерської зустрічі Росія несподівано висунула нову пропозицію - новий текст, який раніше ніхто не бачив… протягом наступних тижнів буде зустріч на технічному рівні… Поки що зустрічі на вищому рівні не заплановані", – додав представник ЄС.

Нагадаємо, 1 грудня в Брюсселі відбулася тристороння зустріч у форматі "Україна-ЄС-Росія" з приводу імплементації ЗВТ між ЄС та Україною.

Раніше Павло Клімкін заявляв, що Росія вимагає від Києва приєднатися до торговельних обмежень проти ЄС.

Водночас від початку не зазначалося, що йдеться саме про продовольче ембарго - міністр не уточнив, про які саме торговельні обмеження йшлося під час тристоронніх переговорів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.