В МЗС РФ не вважають порушенням інцидент з ПЗРК, націленим на Стамбул

Вівторок, 8 грудня 2015, 18:10

Російський військовий корабель "Цезар Куніков" під час проходу протоки Босфор не порушив жодної статті конвенції Монтре.

Про це йдеться в коментарі офіційного представника МЗС РФ Марії Захарової.

4 грудня під час проходу російським військовим кораблем "Цезар Куніков" протоки Босфор турецька сторона помітила на палубі моряки з ПЗРК, націленим на Стамбул. "В Анкарі цей випадок чомусь трактується як "провокаційний і такий, що представляє загрозу". Нашому послу в МЗС Туреччини було висловлено "стурбованість турецької сторони". За словами турецьких дипломатів, в місцевих ЗМІ нібито подія викликала широкий обурений відгук", — сказала Захарова.

"Хочу підкреслити, російський корабель не порушив жодної статті Конвенції Монтре 1936 року, що регулює питання судноплавства в протоках, як і положень відповідних турецьких інструкцій. Охорона судна – законне право кожного екіпажу", — зазначила вона.

При цьому в МЗС РФ зазначили, що турецька сторона не звернула уваги на вартового з кулеметом на борту іспанського військового корабля в Босфорі.

Нагадаємо, МЗС Туреччини викликало посла Російської Федерації для отримання розʼяснень у зв'язку з інцидентом на борту російського військового корабля "Цезарь Куніков".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.