ЄС зняв з Ірану лише санкції, пов'язані з його ядерною програмою

Неділя, 17 січня 2016, 18:07

З Ірану знімаються не всі санкції та обмеження, а лише економічні і фінансові обмеження, які пов'язані з його ядерною програмою.

Про це йдеться у інформаційній записці ЄС щодо скасування санкцій Євросоюзу проти Ірану.

У документі наголошується, що санкції та обмеження, які безпосередньо не пов'язані з іранською ядерною програмою, залишаються в силі .

Ці сакнції стосуються у першу чергу санкції, що відносяться до ракетних технологій, обмеження на передачі деяких технологій і деяких видів діяльності в ядерній галузі, заходи, що стосуються деяких металів та комп'ютерного забезпечення.

Зберігаються також інспекції вантажів, які прямують до Ірану і з Ірану, обмеження на бункерування суден.

"Залишаються в силі введені Євросоюзом санкції, пов'язані з ситуацією в області прав людини в Ірані, з підтримкою тероризму та іншими обставинами, які не є частиною Спільного комплескного плану дій", - підкреслюється в документі.

"Обмежувальні заходи залишаються в силі щодо іранських (юридичних і фізичних) осіб, які внесені до списків ЄС у зв'язку з санкционными режимами за тероризму і Сирії (і будь-якими іншими санкционными режимами ЄС)", - зазначено в інформаційній записці.

Раніше повідомлялося, що світові лідери погодились на скасування жорстких санкцій проти Ірану в обмін на дотримання Тегераном своїх зобовʼязань щодо обмеження розробки ядерної зброї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.