США та ЄС скасовують санкції проти Ірану

Неділя, 17 січня 2016, 11:03

Світові лідери погодились на скасування жорстких санкцій проти Ірану в обмін на дотримання Тегераном своїх зобовʼязань щодо обмеження розробки ядерної зброї.

Про це повідмоляє Reuters.

ПІсля оприлюдення звіту МАГАТЕ 16 січня, в якому було чітко зазначено, що Іран дотримується полождень договору з шістьма світовими державами щодо скорочення ядерної програми, сакнції проти Тегерану були скасовані..

"Іран здійснив всі заходи, необхідні для виконання положень Угоди про скасування санкцій", – йдеться у повідомленні МАГАТЕ.

Відтак, США офіційно скасували всі санкції щодо діяльноті з підприємствами Ірану у банківській, нафтовій та інших сферах. Таким чином один з найбільших виробників нафти отримав доступі на світовий ринок нафти.

Європейський Союз також почав процес скасування санкцій і міністр транспорту Ірану відзначив, що Тегеран вже планує закупити 114 літаків Airbus.

Також повідомляється про те, що в обмін на скасування сакнцій, Тегеран оголосив про звільнення п'яти американців у тому числі і репортера Washington Post Джейсонf Резаіна.

Цей крок значно знизить рівень напруженності у стосунках між Іраном та США.

Відтак, десятки мільярдів доларів іранських активів тепер будуть розморожені і глобальні компанії, які були відсторонені від ведення бізнесу з Іраном, отримують можливість вийти на новий ринок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: