США офіційно не вибачалися перед Іраном - Білий дім

Четвер, 14 січня 2016, 09:35

Влада США офіційно не вибачалася перед Іраном після інциденту у Перський затоці, коли американські кораблі увійшли в іранські територіальні води.

Про це сказав на брифінгу речник Білого дому Марк Тонер.

"Ну, по-перше, і я знаю, що високопоставлений чиновник Державного департаменту тільки що говорив про це – не було ніяких офіційних вибачень США перед іранцями. Я думаю, що ця інформація у пресі цим ранком була "качкою" або чимось схожим, що склалося враження, що там було якесь вибачення. Категорично, ніякого вибачення не було", - сказав Тонер.

Він також підтвердив, що один із моряків на камеру вибачився за інцидент, проте підкреслив, що це не можна вважати офіційними вибаченнями уряду США.

"Держсекретар Керрі дуже швидко зв’язався зі своїм колегою в Ірані, детально описав ситуацію, що це було просто – знову ж таки, відповідно до того, що ми знаємо про це – випадковість, механічна несправність. Я думаю, що вони знайшли дипломатичний спосіб вирішення проблеми… Але я не думаю, що у такій ситуації обов'язково потрібні вибачення", - додав Тонер.

Нагадаємо, у середу іранські військові захопили два судна, що належать ВМС США.

Тегеран заявив, що вимагає вибачення від Вашингтона за порушення іранських територіальних вод.

Згодом командир військово-морських сил Ірану заявив, що США вибачилися за перетин іранських територіальних вод. Підтвердження цієї інформації від Вашингтону не було.

За попередніми даними, судна ВМС США зайшли в територіальні води країни через зламану систему навігації.

У той же день Іранська революційна гвардія відпустила 10 американських моряків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.