У країнах Балтії може бути створена нова система ППО - заступник генсека НАТО

Понеділок, 18 січня 2016, 16:51

НАТО розглядає нові засоби і плани для забезпечення протиповітряної оборони країн Балтії з метою стримування Росії, і аналізує повідомлення Москви про нові дивізії на заході країни.

Про це заявив заступник генерального секретаря Альянсу Олександр Вершбоу під час візиту до Литви, повідомляє Delfi.

"До числа важливих питань, які нам доведеться розглянути, входять заходи щодо забезпечення ефективної ППО навіть в умовах найгіршого сценарію. Місія патрулювання повітряного простору країн Балтії - хороша основа, але, можливо, знадобиться забезпечити, щоб у нас були плани і потужності для переходу до ППО", - сказав Вершбоу.

Представники армії Литви і політики в минулому році стали публічно говорити про те, що натівської місії ППО недостатньо для захисту повітряного простору країн Балтії.

Країни Балтії домагаються, щоб у кожній з них був сформований міжнародний батальйон. Зараз у Литві, Латвії, Естонії та Польщі дислоковані по роті американських військових, інші союзники надсилають своїх військових нерегулярно.

Вершбоу сказав, що не хоче "спекулювати" про те, які збройні сили з'являться до саміту НАТО, однак сказав, що розміщення європейських військових стало б важливим засобом стримування.

За його словами, Альянс ще аналізує заяви міністра оборони РФ про плани Росії сформувати у цьому році в західній частині країни три військові дивізії, і висловив думку, що ці плани відображають створюваний Москвою "облоговий" менталітет.

"Поки у нас немає деталей. Це схоже на щось нове, але всі дані ще не проаналізовані. Я вважаю, що це відображає тенденцію до посилення конвенційних потужностей Росії, на наш погляд, невірних причин. НАТО не загрожує Росії своїми оборонними засобами, вони були дуже обмеженими і пропорційними. Але Росія обрала шлях вести себе з НАТО як з суперником, якщо не як з ворогом. Тому створюється певний "облоговий" менталітет, і це може бути просто одним новим виміром в цьому напрямку", - сказав Вершбоу.

Як повідомлялося, міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що у 2016 році Росія сформує на західному напрямку три нові дивізії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.