Не може бути виборів на Донбасі, поки танки РФ в Донецьку - Лінкявічюс

Четвер, 28 січня 2016, 14:12

Вибори на Донбасі не можуть відбутися, поки інші пункти мінських угод не будуть виконані.

Про це йдеться в статті міністра закордонних справ Литви Лінаса Лінкявічюса для The Wall Street Journal.

"Уявіть собі вибори з однією партією, одним ЗМІ і міжнародними спостерігачами, які не заслуговують довіри. Уявіть, що половина електорату була змушена втекти і не має права голосувати. Це недемократичний, несправедливий і нелегітимний сценарій, але це те, як вибори в Донбасі будуть виглядати, якщо Україну змусять провести політичні реформи, перш ніж Москва виконає свої зобов'язання", - зауважує він.

"Як ми можемо домагатися політичної реформи та децентралізації, коли російська військова техніка все ще на вулицях Донецька і Луганська, і коли міжнародні спостерігачі не мають доступу на ці території? Як ми можемо гарантувати, що зобов'язання будуть виконані, коли агресор навіть не визнаний стороною конфлікту? Одним словом, як ми можемо гарантувати умови для реалізації мінських домовленостей?" - наголошує Лінкявічюс.

"Нереалістично вимагати виборів, коли єдиними, хто насолоджується свободою пересування і доступом (на ці території - Ред.) є не українські політичні партії, українські ЗМІ або український народ, але поставлені  Росією танки",  -відзначає він.

За словами міністра, насамперед необхідно вивести військову техніку з регіону та повернути Україні контроль над кордоном. Лише після цього можна зосередитися на конституційній реформі та децентралізації.

"Мінські угоди були найменш поганим варіантом для миру в Україні. Щоб отримати найкраще з них, ми повинні переконатися, що їх умови будуть реалізовані в правильному порядку, і зі здоровим глуздом",  -переконаний Лінкявічюс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.