Польський Сейм ухвалив скандальний закон про прокуратуру

П'ятниця, 29 січня 2016, 07:43

Депутати польського парламенту ухвалили законопроект, який передбачає обʼєднанння функцій міністра юстиції та генерального прокурора.

Про це повідомляє Gazeta Wyborcza.

За ухвалення законопроекту проголосували 236 депутатів, 209 висловилися проти.

Відтак, з 4 березня, у Польщі обʼєднуються посади генерального прокурора і міністра юстиції, що означає фактичне позбавлення прокуратури незалежності.

Новий генеральний прокурор отримає можливість безпосередньо втручатися у роботу прокуратури, отримає право видавати постанови, накази і команди.  

Окрім того, зміни до законодавства передбачають ліквідацію військової прокуратури, створення регіональних прокуратур замість апеляційних.

Також з дати вступу закону в силу, закінчується термін повноважень прокурорів, призначених раніше для виконання функцій у підрозділах загальної прокуратури.

Польська ліберальна опозиція, яка розкритикувала цей законопроект, говорить про те, що обʼєднання функцій генерального прокурора і міністра юстиції, фактично, зробить прокуратуру підконтрольною правлячій партії "Право і Справедливість".

Адже новим генеральним прокурором стане Збігнєв Зьобро, нинішній міністр юстиції, який  представляє партію "Право і Справедливість".

Нагадаємо, 15 січня польський парламент ухвалив прийняв поправки до низки законів, що регулюють доступ спецслужб до особистої інформації громадян.

Як відомо, 13 січня Європейська комісія вирішила розпочати процедуру перевірки щодо Польщі у звʼязку з ухваленням закону про Конституційний суд та останніх змін у законодавстві про ЗМІ.

Детальніше про останні зміни у політичному житті Польщі читайте у статті "А тепер, курва, ми" - як змінилася Польща за лічені місяці нової влади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: