Швейцарія підозрює керівництво інвестфонду Малайзії у відмиванні 4 млрд дол.

Субота, 30 січня 2016, 12:49

Генеральний прокурор Швейцарії Міхаель Лаубер звернувся до уряду Малайзії за допомогою у розслідуванні можливих порушень швейцарського законодавства малайзійським державним інвестиційним фондом 1MDB.

Як повідомляє Reuters, за інформацією прокуратури Швейцарії, порушення законодавства можуть бути пов'язані з підкупом іноземних посадових осіб, посадовими злочинами, відмиванням грошей та нераціональним управлінням фондом 1MDB.

Загалом, за інформацією відомства, незаконно використані кошти можуть "становити близько $4 млрд".

Швейцарська прокуратура заявляє, що попереднє розслідування вже "виявило серйозні ознаки того, що кошти малайзійських держкомпаній були привласнені".

Ці кошти були призначені для "інвестування в проекти економічної і соціальної спрямованості в Малайзії".

Як зазначається, невелика частина грошей була переведена на швейцарські рахунки колишніх малайзійських чиновників і нинішній і колишніх посадових осіб з Об'єднаних Арабських Еміратів. У заяві йдеться, що генпрокурор хоче отримати допомогу від залучених компаній з Малайзії, щоб підтвердити, чи справді подібні збитки мали місце.

Видання також відзначає, що 26 січня прокуратура Малайзії зняла з прем'єр-міністра Наджіба Разака звинувачення в корупції, висунуті після виявлення на його рахунках 2,6 млрд ринггіт (близько $612 млн).

Генеральний прокурор королівства Мохаммед Апанди Алі заявив, що наявність цієї суми на рахунках прем'єра не суперечить малайзійському законодавству і не може служити приводом для порушення кримінальної справи. Варто додати, що інформація про великі суми на особистих рахунках малайзійського прем'єра з'явилися приблизно півроку тому в американських ЗМІ.

Вони стверджували, що ці гроші надходили від компаній, пов'язаних з державним інвестиційним фондом 1MDB. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.