Посол України у Чехії хотів внести заставу за екс-радника Януковича – ЗМІ

Середа, 10 лютого 2016, 11:55

Українське посольство в Чехії намагалося визволити з в’язниці особу, яку звинувачено у співпраці з терористами.

Про це повідомляє чеське видання MF DNES.

Йдеться про Аліхо Файада, якого було заарештовано у Празі у квітні 2014 року.

Його екстрадиції вимагали США – згідно з їхніми звинуваченнями, Файад, разом із двома іншими чоловіками, намагалися продати кокаїн та зброю агентам Національного бюро по контролю за незаконним обігом наркотиків, які працювали під легендою членів колумбійської терористичної організації FARC.

За даними видання, Файад має український паспорт та навіть був радником Віктора Януковича. Чеське ЗМІ допускає, що причиною вимоги екстрадиції міг бути інтерес США щодо незаконної торгівлі зброєю в Україні. Також низка ЗМІ повідомляла, що Файяд за часів Януковича працював в "Укрспецекспорті", державному монополісті з питань торгівлі зброєю, однак ці дані не є офіційно підтвердженими.

Видання зазначає, що посол України в Чехії Борис Зайчук у 2014 року намагався визволити Файада з в’язниці, пропонуючи грошову заставу. Цитується його лист до тодішнього міністра юстиції Чехії, написаний "через місяць після арешту Файада". У ньому дипломат цікавився розміром залогу, запевняючи, що Файад не здійснював жодних злочинів.

 

Варто зазначити, що минулого тижня чеський суд прийняв рішення відмовити США в екстрадиції Файада. Це рішення США вже назвали "шокуючим". Наразі Файад виїхав до Бейрута, де, за неперевіреними даними, його було знову заарештовано. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.