Посольство України допомагало підозрюваному у торгівлі зброєю "в рамках консульського захисту"

Середа, 10 лютого 2016, 15:38

Посольство України в Чехії прокоментувало інформацію місцевих ЗМІ про те, що вони зверталися до чеської влади із пропозицією про звільнення під заставу екс-радника президента Януковича, затриманого за підозрою у продажі зброї терористам, та пояснило, що було зобов’язане надати громадянину України консульський захист.

Про це йдеться в офіційній відповіді посольства на запит "Європейської правди".

В посольстві запевняють, що діяли не з політичних мотивів, а за запитом родичів затриманого громадянина України Алі Таана Фаяда.

При цьому дипломати стверджують, що мали підозру про його переслідування з політичних мотивів.

За даними посольства, на початку квітня вони дізналися що "внаслідок спеціальної поліцейської операції був затриманий громадянин України, співробітник українського державного підприємства Укрспецекспорт", якого США оголосили в міжнародний розшук. Згодом до консульства звернулася дружина затриманого.

В дипустанові підтвердили, що тричі (в травні, червні та липні 2014 року) зверталися до представників чеської влади (міністра юстиції та генпрокурора) із письмовими запитами щодо Фаяда, зокрема – просили розглянути можливість випустити його під заставу. Дипломати запевняють, що робили це не з власної ініціативи – запити надсилалися "на прохання захисту та у відповідності до чинного законодавства".

Зокрема, посол Борис Зайчук просив міністра юстиції "взяти вказану справу під контроль, оскільки вона може набути політичного забарвлення", йдеться в поясненнях дипмісії.

Із коментарів посольства виходить, що Чехія відмовила у задоволення по суті всіх трьох запитів. Також зазначається, що про обставини справи посольство інформувало Київ "у встановленому порядку". "Всі дії щодо консульського захисту гр. України Алі Фаяда чітко відповідають вимогам чинного законодавства України", - наголосили в дипмісії.

Як повідомляла "Європейська правда", раніше чеські ЗМІ повідомили, що українське посольство в Чехії намагалося визволити з в’язниці особу, яку звинувачено у співпраці з терористами. Зазначалося, що затриманий був радником Віктора Януковича.

Останній факт в офіційній відповіді посольства не відображений.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.