"Венеціанка" оцінить нові польські закони "про стеження"

Середа, 10 лютого 2016, 15:55

Венеціанська комісія має дати оцінку новому закону про поліцію та спецслужби у Польщі, які, зокрема, регламентують доступ спецслужб до особистих даних громадян.

З таким проханням до комісії звернулася моніторингова комісія ПАРЄ, повідомляє Польське радіо.

Як повідомляє видання, Венеціанська комісія має почати розгляд цього питання у червні 2016 року.

За неофіційною інформацією, на закритому засіданні моніторингова комісія ухвалила рішення попросити Венеціанську комісію скласти думку про новий закон про поліцію, ухвалений Сеймом і Сенатом і підписаному президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Раніше під час сесії ПАРЄ Моніторингова комісія вислухала думки представників польської правлячої партії та опозиції. Відтак, Венеціанська комісія оцінить, чи узгоджується новий закон зі стандартами Ради Європи, які зобов'язалися дотримуватися всі країни-члени ЄС.

Зазначимо, що від думки Венеціанської комісії залежатимуть подальші дії Моніторингової комісії ПАРЄ. У випадку, якщо будуть виявлені порушення, може бути прийнято рішення про запровадження відносно держави процедури контролю.

Нагадаємо, 15 січня польський парламент ухвалив прийняв поправки до низки законів, що регулюють доступ спецслужб до особистої інформації громадян.

Ухвалення цих поправок викликало масові протести у багатьох містах країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.