НАТО може розпочати операцію проти контрабандистів в Егейському морі

Четвер, 11 лютого 2016, 09:14

Німеччина, Туреччина та Греція звернулися до НАТО з пропозицією розпочати операцію проти нелегальних перевізників біженців в Егейському морі.

Проект був представлений на зустрічі міністрів оборони країн Північноатлантичного альянcу в Брюсселі увечері в середу, повідомляє Deutsche Welle.

Згідно з проектом, кораблі країн НАТО спільно з береговою охороною Греції і Туреччини, а також європейською прикордонною службою Frontex повинні вести спостереження за морським простором між Туреччиною і Гецією, а зібрані дані передавати турецькій і грецькій владі. Кораблі НАТО також мають зупиняти плавзасоби з біженцями на борту, підбирати їх, а потім повертати на турецький берег.

Очікується, що НАТО запропонує дієвий план боротьби з кримінальними угрупуваннями контрабандистів.

Керувати операцією має Німеччина. Її військовий корабель "Бонн" уже перебуває в регіоні, очолюючи флотилію з п'яти суден НАТО, які брали участь у спільних навчаннях з військово-морським флотом Туреччини.

Ще одне судно для участі в імовірній операції уже погодилась надати Данія.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр розкритикував пропозицію залучити НАТО до врегулювання кризи біженців в Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.