Столтенберг підтвердив можливість скликання засідання Ради РФ-НАТО

Вівторок, 9 лютого 2016, 14:31

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що зараз вивчається можливість проведення першої з 2014 року зустрічі Ради НАТО-Росія.

Про це він сказав на прес-конференції напередодні зустрічі міністрів оборони альянсу, запланованій на 10-11 лютого.

"Ми вивчаємо можливість проведення Ради Росія-НАТО. Я думаю - це та сама платформа взаємодії з РФ, яка зараз необхідна. Ми продовжуємо діалог, і він дуже важливий, особливо в такі важкі часи, як зараз. Я зустрічався з послом РФ в НАТО, з главою МЗС Сергієм Лавровим, і зараз ми думаємо, як організувати цю зустріч", - сказав Столтенберг.

За його словами, НАТО не прагне до конфронтації з Росією і не збирається вести нову "холодну війну".

"Ми повинні бути сильними і передбачуваними. Ми не прагнемо до конфронтації і нової "холодної війни". Навпаки, ми хочемо її уникнути. І те, що ми робимо (розширення присутності в Східній Європі. - Ред.), має оборонний характер. Саме тому ми зберігаємо відкритими канали для політичного діалогу з Росією", - додав він.

Раніше ЗМІ повідомляли, що засідання Ради Росія-НАТО може пройти вже у лютому-березні.

Нагадаємо, на початку грудня минулого року Столтенберг заявляв, що Альянс планує більш активно використовувати Раду Росія-НАТО для підтримування зв'язків з Росією.

Рада НАТО-Росія була утворена у 2002 році, щоб налагодити довірчі зв'язки між недавніми супротивниками в холодній війні. В останній раз вона скликалась на дипломатичному рівні влітку 2014 року.

НАТО відмовився від продовження діалогу з Москвою, після того як Росія анексувала півострів Крим і стала відкрито підтримувати збройних сепаратистів на сході України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.