З будинку екс-президента Польщі вилучили 17 пакетів з документами

Вівторок, 1 березня 2016, 11:05

З будинку першого президента посткомуністичної Польщі прокурори Інституту національної пам’яті вилучили 17 пакетів з документами.

Про це заявила речниця інституту Агнєшка Сопінська-Яремчак, повідомляє видання Onet.pl.

"29 лютого 2016 року прокурор комісії щодо судового переслідування злочинів проти польського народу в супроводі співробітників поліції провели обшук у будинку, що належав вдові Ярузельського в рамках процесуальних дій, спрямованих на вилучення документів, які будуть передані в Інститут національної пам'яті", - йдеться в заяві ІНП.

"Було вилучено 17 пакетів документів", - заявила речниця ІНП.

Ці документи пройдуть "процес візуальної перевірки, проведеної прокурором ІНП за участю фахівців-архівістів з офісних документів архіву інституту".

Вилучення документів пов’язано із слідством у справі безпідставного приховування особами документів, які мають бути передані Інституту національної пам’яті.

Польські ЗМІ стверджують, що метою обшуків було віднайдення матеріалів, які доводять причетність Ярузельського до співпраці з комуністичним режимом. Зокрема, його підозрюють в агентурній діяльності в 40-50-х роках минулого століття.

Нагадаємо, два тижні тому серед документів, вилучених працівниками Інституту національної пам’яті Польщі та правоохоронцями в будинку генерала Чеслава Кіщака, було знайдено теку, підписану "Лех Валенса. Болєк", що, на думку експертів, доводить співпрацю колишнього президента зі спецслужбами.

На думку експертів, документи є оригінальними і охоплюють період з 1970 по 1976 рік.

Колишній лідер польської "Солідарності" Лех Валенса переконаний, що документи, які засвідчують його співпрацю зі спецслужбами соціалістичної Польщі, є підробкою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.