Валенса визнав, що до 1976 року мав 5 зустрічей з контррозвідкою

Середа, 24 лютого 2016, 10:41

Екс-президент Польщі Лех Валенса визнав, що до 1976 року мав п'ять зустрічей з контррозвідкою, щоправда на жодній з них не робив доносів.

Про це він написав на своїй сторінці у польській соцмережі Wykop, повідомляє TVN 24.

Валенса при цьому наполягає, що нікому не вчинив жодної шкоди.

"Я заявляю, що не знаю про жодну заподіяну мною шкоду", - написав він.

"Це влаштувала Служба безпеки, щоб приймати кошти на мій рахунок. На роботі за порадою керівника я мав зустрітися, але не з службою безпеки, а з контррозвідкою", - розповів Валенса.

За словами екс-президента Польщі, таких зустрічей до 1976 року було п’ять.

"Потім було кілька формальних викликів до командування, але цього теж було близько 5 разів до 1976 року. На жодній з тих зустрічей я не назвав жодного прізвища, не зробив жодного доносу", - заявив Валенса.

За його словами, в цьому можна переконатися, перевіривши інформацію в оприлюднених Інститутом національної пам'яті документах.

Нагадаємо, серед документів, вилучених працівниками Інституту національної пам’яті Польщі та правоохоронцями в будинку генерала Чеслава Кіщака, було знайдено теку, підписану "Лех Валенса. Болєк", що, на думку експертів, доводить співпрацю колишнього президента зі спецслужбами.

На думку експертів, документи є оригінальними і охоплюють період з 1970 по 1976 рік.

Сам засновник "Солідарності" Лех Валенса заявив, що "не співпрацював зі спецслужбами", але "зробив помилку" і "не може розкрити правди", а також очікує, що "це зробить винуватець ситуації".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.