Парламент Естонії закликав заборонити в’їзд до ЄС росіянам, причетним до справи Савченко

Вівторок, 15 березня 2016, 14:06

Парламент Естонії закликає заборонити в’їзд до Європейського союзу російським чиновникам, відповідальним за затримання, взяття під варту і незаконне засудження українки Надії Савченко.

Про це йдеться у заяві, ухваленій на засіданні естонського парламенту 15 березня.

"Рійгікогу закликає заборонити чиновникам Російської Федерації, відповідальним за затримання, позбавлення волі і незаконний суд над Савченко, в'їзд на територію Європейського союзу", - йдеться в заяві.

Естонські депутати закликають Російську Федерацію негайно звільнити Савченко і передати її Україні.

"Російська Федерація продовжує суд над затриманою на підставі сфабрикованого звинувачення. Ситуація, по суті, переросла в політичний акт помсти", - зазначили вони.

У документі також підкреслюється, що Росія, взявши під арешт та незаконно утримуючи під вартою депутата Верховної Ради України, порушувала і продовжує порушувати міжнародне право, в тому числі Женевську конвенцію від 12 серпня 1949 року про поводження з військовополоненими і Мінський протокол від 5 вересня 2014 року, пункт 5 якого передбачає "невідкладно звільнити всіх заручників і незаконно утримуваних осіб".

Як відомо, раніше міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що ЄС може прив'язати відносини з РФ до справи Савченко.

Чехія також виступає за те, щоб запровадити санкції проти причетних до справи української льотчиці Надії Савченко.

Нагадаємо, звільнити українську льотчицю Надію Савченко вимагають від Росії понад 20 міністерств закордонних справ світу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.