Порошенко та посол ЄС вночі вмовляли комісію НАЗК домовитися. Без успіху, голосів немає

Середа, 16 березня 2016, 06:56

В середу вночі комісія з обрання членів Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) не змогла обрати жодного з членів цього органу, голоси не з’явилися навіть після термінових зустрічей з президентом Петром Порошенком та послом ЄС Яном Томбінським.

Про це повідомляють члени комісії та офіційний сайт президента.

Як відомо, у вівторок ввечері зірвалося голосування за дві ключові кандидатури, після чого представник президента оголосив про спробу зриву створення агенції, а комісія перервала роботу.

Як стало відомо згодом, членів комісії запросили до адміністрації президента; на зустрічі був присутній також глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський. Порошенко закликав присутніх піти на поступки та домовитися про компромісне призначення.

"Проукраїнська позиція полягає в тому, щоб у нас до ранку було два члени НАЗК, щоб я в Брюссель полетів з вашим протоколом. Процеси, які відбуваються в Євросоюзі, створюють величезний ризик, що Україна не отримає безвізовий, якщо до ранку цього не буде. Озбройте президента для захисту інтересів України", - попросив він.

Після полуночі робота комісії відновилася, але не принесла успіху.

Члени комісії двічі провели голосування по 10 кандидатах на посаду членів НАЗК, проте жодна з кандидатур не набрала необхідних 6-ти з 8 голосів членів комісії. Обговорення кандидатур та підсумків голосування не призвело до прогресу.

Близько 2 часов ночи комісія оголосила перерву в засіданні до 12.00 середи, 16 березня.

Як відомо, в ніч на вівторок голосування в комісії було вперше заблоковане через розбіжності її членів щодо можливості призначення кандидата від РПР Руслана Рябошапки. У вівторок інший ключовий претендент Микола Хавронюк звинуватив членів комісії у проведенні виборів за особистими симпатіями, а не за професійними критеріями, і заявив, що не працюватиме в Агенції, якщо не підтримають Рябошапку. У підсумку робота комісії і створення агенції наразі опинилися в тупику.

Зазначимо, що створення НАЗК лишається єдиною вимого для візової лібералізації з ЄС.

Президент Порошенко планував повідомити ЄС про дообрання мінімальної необхідної кількості (двох) членів НАЗК під час свого візиту до Брюсселя, що відбудеться 17 березня. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.