Грибаускайте: ЄС і НАТО не повинні бути частиною шоу маріонеток Кремля

П'ятниця, 18 березня 2016, 12:21

В нинішніх обставинах не можна говорити про повернення звичних відносин з Росією, ЄС і НАТО повинні мати власний порядок денний щодо РФ, а не бути частиною гри Кремля.

Про це заявила президент Литви Даля Грибаускайте в інтерв'ю The Daily Beast.

"Зрозуміло, що наявність в Раді безпеки ООН постійного члена, який анексує і окупує частину території сусідньої держави, становить небезпеку для міжнародної системи безпеки. Це є метою Кремля. Розділяй і владарюй – ось назва його гри", - сказала вона.

Грибаускайте зазначила, що ні за що не можна повертатися до звичних відносин з РФ.

"На сході України триває війна, Крим окупований, а Кремль допомагає режиму Асада в Сирії залишитися при владі. Співпраця не може будуватися на шантажі і погрозах. ЄС і НАТО повинні дивитися за межі кремлівської пропаганди і мати власний порядок денний щодо Росії, а не бути частиною шоу маріонеток Кремля", - зазначила литовський президент.

За її словами, це означає поширення свого впливу на сусідні держави, зміцнення оборони, знесення бар’єрів у торгівлі і захист заснованого на правилах порядку.

"Нам слід не тільки боятися війни, а й робити все, щоб її не сталося", - сказала Грибаускайте.

Наразі, за її словами, найбільшу загрозу становлять пропаганда та інформаційні атаки з боку РФ, які мають на меті розділити і посіяти недовіру у західному суспільства.

Водночас, президент Литви не стала називати нинішню ситуацію новою холодною війною.

"З понад 9 тис. загиблими в Україні з часу, коли два роки тому розпочався конфлікт, війна далека від того щоб називатися холодною. До того ж агресивні дії Росії розпочалися не з України. Нам не слід забувати про її роль у заморожених конфліктах в Східній Європі чи війну у Грузії 2008 року", - сказала вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: