Туреччина може отримати безвізовий режим з ЄС до кінця червня

П'ятниця, 18 березня 2016, 19:36

Туреччина за умови виконання всіх необхідних умов може отримати безвізовий режим з країнами Європейського союзу до кінця червня.

Про це йдеться у заяві за підсумками саміту ЄС-Туреччина, присвяченого вирішенню міграційної кризи.

"Виконання дорожньої карти щодо лібералізації візового режиму буде прискорено з метою пом’якшення візових вимог для громадян Туреччини не пізніше кінця червня 2016 року, за умови, що всі умови будуть виконані", - йдеться у заяві.

Наголошується, що Туреччина має завершити необхідні кроки для виконання решти вимог, щоб дозволити Єврокомісії після необхідної оцінки відповідності критеріям внести пропозицію щодо надання безвізового режиму в кінці квітня.

На основі цієї пропозиції Європейський парламент і Рада ЄС зможуть прийняти остаточне рішення.

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що його країна розраховує отримати безвізовий режим з ЄС до кінця червня.

За його словами, із 72 вимог 37 вже виконані і Туреччина сподівається до початку травня завершити ті, що залишились. Давутоглу висловив надію, що Єврокомісія і Європарламент фіналізують процес до літа.

Як повідомлялося, ЄС та Туреччина досягли угоди, покликаної зменшити потік мігрантів до Європи.

Згідно з угодою, країни ЄС почнуть повертати мігрантів, які прибули після 20 березня, до Туреччини з 4 квітня.

Сторони також домовилися прискорити виділення ЄС 3 млрд євро, вже обіцяних на підтримку біженців в Туреччині і надати ще 3 мільярди до 2018 року, коли Анкара складе список проектів, що можуть потребувати фінансування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.