Після терактів у Брюсселі країни ЄС посилять обмін даними

П'ятниця, 25 березня 2016, 09:39

Міністри внутрішніх справ та юстиції країн ЄС закликають до посилення обміну даними між національними спецслужбами для покращення боротьби з тероризмом.

Посилення обміну даними стало однією з головних тем екстреного саміту міністрів юстиції та внутрішніх справ ЄС, який відбувся 24 березня, повідомляє Deutsche Welle.

Саміт був скликаний після терактів у бельгійській столиці. На думку представників урядів країн-членів ЄС, більш ефективний процес обміну інформацією між спецслужбами і посилення контролю за переміщенням пасажирів всередині Євросоюзу допоможе боротися з тероризмом.

"Атака сталася в Бельгії, але метою цього нападу була вся Європа", - цитує видання міністра внутрішніх справ Німеччини Томаса де Мезьєра, який закликав поліпшити обмін даними.

Так, повідомляється, що суть пропонованих заходів полягає в тому, щоб спецслужби кожної з країн-членів ЄС не просто збирали інформацію для себе, але ділилися нею з іншими країнами.

За словами міністра юстиції Люксембургу Фелікса Браза, зараз це робиться не досить ефективно.

Одним із заходів, який покликаний допомогти спецслужбам виявляти потенційних злочинців, має стати загальноєвропейська система зберігання даних авіапасажирів PNR (Passanger Name Record).

Як відомо, запровадити таку систему запропонували ще в 2011 році.

Наприкінці минулого року глави МВС країн ЄС ухвалили угоду щодо правил ведення реєстру пасажирів (Passenger Name Record, PNR).

Проте Європарламент досі не схвалив угоду через побоювання з приводу втручання влади в приватне життя громадян. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: