Командувач НАТО хоче повернути до Європи літаки-шпигуни для стеження за РФ

Неділя, 27 березня 2016, 12:40

Літак-шпигун U-2, один з найбільш знакових літаків часів холодної війни, має повернутися до Європи для стеження за все більш агресивною Росією.

Про це заявив генерал Філіп Брідлав, голова сил США в Європі і голова об’єднаного командування сил НАТО в Європі, повідомляє The Independent.

За його словами, U-2 є серед "додаткових платформ для збору розвідувальних даних", необхідних для ефективної протидії підвищеній загрозі з боку Москви після десятиліть зменшення військової присутності в регіоні. Крім того, генерал назвав літак RC-135 "Rivet Joint", який теж необхідно залучити для збору розвідувальних даних.

За допомогою датчиків, які можуть виявити міну з висоти 13 миль і зібрати величезні обсяги даних зв'язку, U-2 виявиться потужним інструментом у моніторингу накопичення або раптового руху російських військ на кордоні країн Балтії або України.

Брідлав, який повинен піти у відставку навесні цього року, заявив, що Росія є "довгостроковою екзистенціальною загрозою" для Сполучених Штатів.

Військові експерти стверджують, що малоймовірним є те, що U-2, розгорнуті в Європі, облітатимуть всю Росію. Натомість вони перебуватимуть в повітряному просторі країн НАТО, використовуючи потужні камери і сенсори для проникнення на ворожу територію.

У Пентагоні не прокоментували заяву генерала Брідлава, але раніше США оголосили про збільшення фінансування європейського командування в 4 рази і про підтримку збільшення американської присутності в Європі.

Перший літак U-2 піднявся в повітря в 1955 році. Останнім часом робилося вже кілька спроб списати ці літаки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: