НАТО повинен бути готовий до повітряної оборони країн Балтії - генерал

Вівторок, 29 березня 2016, 14:22

Північноатлантичний альянс повинен бути готовим до повітряної оборони Балтійських країн.

Про це заявив головнокомандувач Союзницькими силами НАТО і США в Європі, генерал Філіп Брідлав, що перебуває з візитом в Литві, повідомляє видання Delfi.

"Місія Балтійського повітряного патрулювання - це місія мирного часу, але я вважаю, що Альянс повинен бути готовий до місії повітряної оборони", - сказав він після зустрічі з президентом Литви Далею Грибаускайте і командувачем збройними силами Литви Йонасом Вітаутасом Жукасом.

Про механізм переходу від місії повітряного патрулювання до повітряної оборони на випадок кризи на минулому тижні висловився у Вільнюсі і посол США при НАТО Дуглас Лют. Це означає, що винищувачі, які перебувають на чергуванні в місії повітряного патрулювання в Балтійських країнах у разі кризи могли б здійснювати бойові завдання.

Як зазначив командувач ЗС Литви, зараз включення винищувачів цієї місії в бойові дії на випадок війни не регламентовано. Литва прагне встановити чіткий порядок, при якому винищувачі місії повітряного патрулювання НАТО могли б дисциплінувати бойовими діями порушників повітряного простору в мирний час.

Нагадаємо, напередодні Естонія заявила про порушення свого повітряного простору російським військовим літаком.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.