У Польщі у справі про Смоленську катастрофу звинуватили 5 колишніх чиновників

Четвер, 31 березня 2016, 15:50

Колишній глава Канцелярії голови Ради міністрів Польщі (у 2007-2010 рр.) Томаш Арабський і ще четверо осіб звинувачені у невиконанні посадових обов'язків, що стосуються координації і контролю польоту президента Польщі Леха Качинського до Смоленська 10 квітня 2010 року.

Про це повідомляє Радіо Польща.

Звинувачення були пред'явлені 31 березня у варшавському суді.

Крім Томаша Арабського, який до недавнього часу перебував на посаді посла Польщі в Іспанії, звинувачення були представлені двом чиновникам з Канцелярії прем'єра, а також двом співробітникам посольства Польщі в Москві.

Приватні обвинувачі (члени сімей 14 жертв Смоленської катастрофи) звинуватили Томаша Арабського у тому, що він не вжив заходів, щоб перевірити стан аеропорту в Смоленську, який "в рамках авіаційного законодавства не є аеропортом".

Також Арабський звинувачений в тому, що він не поінформував "відповідні служби про відомий йому стан території, в той час як статус аеропорту мав велике значення для безпеки польоту".

Двом чиновникам і двом дипломатичним працівникам були пред'явлені звинувачення в тому, що вони не перевірили стан аеропорту, а також не подали вчасно необхідні документи.

"Канцелярія прем'єра вела облік замовлень і виконаних польотів неретельно і некомпетентно, що ускладнило координування і спостереження за польотами спеціальних літаків", - заявили обвинувачі.

Адвокат Томаша Арабського заявив, що в обов'язки його підзахисного не входив ні вибір місця приземлення, ні перевірка стану аеропорту. Цим, за його словами, займався 36-й спецполк. Сам Арабський не був присутній на судовому засіданні.

Як відомо, 10 квітня 2010 року в катастрофі Ту-154 у Смоленську загинуло 96 осіб, серед яких президент Польщі Лех Качиньський з дружиною, керівники всіх родів військ, начальник генерального штабу, представники Сейму і Сенату, канцелярії президента, останній президент Польщі у вигнанні Ришард Качаровский, представники вищого військового командування, політичних партій, громадські та релігійні діячі.

Новий уряд Польщі нещодавно поновив розслідування Смоленської катастрофи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: