Мер Ніцци планує візит до окупованого Криму

Субота, 5 березня 2016, 10:54

Мер французького міста Ніцца Крістіан Естрозі планує у другій половині травня планує візит до окупованого Росією Криму.

Про це йдеться у відповіді мерії Ніцци на запит редакції сайту Крим.Реалії.

У мерії повідомили, що глава міста планує "у відповідь дружній візит в Ялту", і додали, що в подальшому буде співпраця між двома містами в галузі економіки, культури, туризму, охорони здоров'я, спорту, освіти.

У прес-службі мерії Ніцци пояснили підписання меморандуму про продовження співпраці і побратимства з кримською Ялтою тривалою історією відносин між містами та необхідністю "підтримки внесення кандидатури зимової столиці – Ніцци – в число всесвітньої спадщини ЮНЕСКО".

"Це означає, що Ніцца порівнюється з іншими зимовими туристичними курортами. Зокрема з Ялтою, яка має географічні риси (клімат, рослинність, широта, пейзажі, ідентичні рельєфи) з Ніццою. І Ялта, і Ніцца завжди приваблювали ідентичних людей – аристократів і вищі верстви суспільства, а саму Ялту іноді називають "російською Ніццою", – йдеться в повідомленні.

В офіційній відповіді прес-служби мерії Ніцци, на відміну від повідомлення на сайті мерії про зустріч керівників міст, де згадується "приєднання Криму до Росії", Ялта не згадується як частина російської або української території, а просто як "місто-побратим Ніцци з 1960 року".

Естрозі підтвердив, що отримав листа з приводу його зустрічі з мером Ялти від посла України у Франції Олега Шамшура, і пообіцяв йому відповісти найближчим часом.

Як повідомлялося, делегація Ялти перебувала в Ніцці з 26 лютого по 1 березня. Зустріч проходила за участю посла РФ у Франції Олександра Орлова.

При цьому на сайті мера, який раніше вже висловлювався на підтримку дій РФ, наголошується, що Ялта входить до складу Російської Федерації.

У цьому зв’язку посольство України у Франції звернулося до Естрозі з вимогою публічних роз’яснень своєї заяви.

МЗС Франції заявила, що заява Естрозі щодо "російськості" кримської Ялти не має нічого спільного з офіційною позицією уряду Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.