КНДР пригрозила США і Південній Кореї превентивним ядерним ударом

Понеділок, 7 березня 2016, 09:47

Північна Корея в понеділок пригрозила США і Південній Кореї превентивним ядерним ударом через масштабні військові навчання, які розпочали Сеул і Вашингтон.

Про це повідомляє The New York Times.

У навчаннях на Корейському півострові залучені 17 тисяч американських і 300 тисяч корейських військових. Навчання покликані перевірити здатність країн відповісти на атаки КНДР на Корейський півострів.

Північна Корея робила подібні погрози і раніше, оскільки розглядає спільні навчання, які проводяться щорічно, як підготовку до вторгнення. Однак цього року напруженість є набагато вищою через нещодавні ядерні випробування КНДР і міжнародні санкції, що стали відповіддю на ці дії.

У своїй заяві Північна Корея погрожує розпочати "тотальний наступ" і завдати "попереджувальних" ядерних ударів по "американських імперіалістичних базах агресора в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні і безпосередньо по США".

"Якщо ми натиснемо кнопки заради знищення ворогів навіть у цей момент, всі підстави для провокацій будуть негайно знищені у морі вогню і перетворяться на попіл" - заявили у Північній Кореї.

Південна Корея швидко відреагувала на погрози Північної.

"Північна Корея повинна припинити свою гарячкову і безрозсудну поведінку. Якщо КНДР ігноруватиме наші попередження і спробує нас провокувати, ми будемо реагувати рішуче і безжально", - заявив речник Міноборони Південної Кореї Мун Сан Гюн.

Південнокорейські офіційні особи і аналітики говорять, що лідер Північної Кореї Кім Чен Ин використовує загрози війни, щоб консолідувати підтримку свого керівництва і змусити США та Південну Корею піти на поступки.

Нагадаємо, Сполучені Штати та Південна Корея проведуть свої найбільші в історії військові навчання – вони розпочинаються 7 березня і триватимуть до 30 квітня.

Як повідомлялося, 2 березня Рада Безпеки ООН в середу одноголосно схвалила більш жорсткі санкції щодо Північної Кореї.

Санкції включають в себе обов'язковий огляд вантажів, які виїжджають та в'їжджають до Північної Кореї по суші, морю чи повітрю.

Також нові санкції включатимуть заборону на продаж або поставки стрілецької зброї та легких озброєнь Пхеньяну; і висилку корейських дипломатів , що займаються незаконною діяльністю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.