МЗС Польщі відкинув звинувачення РФ щодо "війни з памʼятниками"

П'ятниця, 1 квітня 2016, 14:38

Заяви російського МЗС про те, що уряд Польщі розпочав "війну з памʼятниками" є маніпулятивними і не мають нічого спільного з реальністю.

Про це йдеться у відповіді польського на МЗС на заяви представника МЗС РФ Марії Захарової.

"Ми заявляємо про те, що заяви представника російського зовнішньополітичного відомства Марії Захарової абсолютно неправдивими", – йдеться у документі.

Польське МЗС наголосило на тому, що держава забезпечує охорону цвинтарів, де поховані радянські солдати і тому заяви про "війну памʼятників" не мають нічого спільного з реальністю.

"Нагадуємо, що питання щодо догляду за пам'ятними місцями регулює Угода між урядом РП та урядом РФ від 1994 року. У Польщі знаходиться 1875 кладовищ радянських солдатів. Поховані в них не тільки росіяни, але й представники інших національностей. Починаючи з 1989 року в Польщі не був ліквідований жоден з цих цвинтарів. Всі вони знаходяться під опікою держави і реставруються за її рахунок. Протягом останніх років Польща виділила на забезпечення цих цвинтарів близько 14 млн злотих", – наголосили в МЗС Польщі.

В той же час, підкреслили у зовнішньополітичному відомстві Польщі, угода 1994 року не охоплює т. зв. символічні пам'ятки, які знаходяться не на місці поховань солдатів, а є виключно символами радянського панування.

"На території Польщі знаходиться кілька сотень таких пам'яток, розташованих за межами кладовищ. Згідно з польським законодавством, вони залишаються у віданні місцевих муніципальної влади. Дії місцевої влади щодо цих памʼяток повністю відповідають польському і міжнародному законодавству і не порушують Угоди між урядом РП та урядом РФ", – резюмують в польському МЗС.

Раніше повідомлялося, що Інститут національної пам’яті (IPN) Польщі пропонує знести близько 500 радянських пам'ятників в країні.

Російське МЗС різко відреагувало на таку ініціативу і висловило сподівання, що Польща відмовиться від цих планів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: