В Криму суттєво обмежено право на зібрання та громадську діяльність – Рада Європи

Четвер, 14 квітня 2016, 18:19

Зміни у законодавстві щодо реєстрації громадських організацій та проведення масових акцій призвели до значного зменшення неурядових організацій (НУО) в окупованому Криму та суттєво обмежило право на зібрання громадян.

Про це йдеться у доповіді за результатами візиту місії Ради Європи до Криму, яку було представлено сьогодні на комітеті міністрів РЄ.

У Раді Європи відзначили, що всі кримські неурядові організації змушені пройти процес перереєстрації після березня 2014 року.

"Наразі у Криму зареєстровані 2 833 неурядові організації. Багато з них все ще знаходяться в процесі перереєстрації, 331 отримали відмову в реєстрації у 2015 році", – йдеться у документі.

Спостерігачі Ради Європи відзначили, що зменшення кількості неурядових організацій пояснюється в першу чергу складністю нового законодавства, яке є особливо складним і вимогливим у контексті дотримання адміністративних процедур, що і стало основною причиною зменшення кількості громадських організацій.

"Делегація перебуває під враженням, що повторна реєстрація мала негативний вплив на громадський сектор на Кримському півострові", – відзначили автори доповіді.

У свої рекомендаціях Рада Європи відзначає, що "реєстрація громадських організацій повинна відбуватися на недискримінаційній основі і без необґрунтованих перешкод".

Рада Європи також наголосила на слабкості кримських громадських організацій в нинішніх умовах.

"Після однієї з зустрічей з представниками НУО в офісі Кримського омбудсмена у представників делегації залишились серйозні сумніви щодо незалежності багато з них", - йдеться у доповіді.

Рада Європи також підняла питання про обмеження права на свободу зібрань, які стосуються в першу чергу активістів опозиції та кримських татар. Делегація у своїх висновках наголосила на тому, що незважаючи на те, що в другій половині 2015 року на півострові відбулося понад 1000 масових акцій, така "їх кількість не дозволяє говорити про відсутність політично вмотивованих рішень (про відмову) при обробці заявок на проведення мітингів та масових акцій".

Рада Європи наголосила на тому, що дозволи на проведення мітингів та інших масових громадських заходів також мають надаватися "без необґрунтованих перешкод".

Раніше повідомлялося, що Рада Європи попередила про можливість "нового витка репресій" у Криму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.