Євродепутат: ані Польща, ані Угорщина сьогодні не стали б членами ЄС

П'ятниця, 15 квітня 2016, 10:54

Якби Угорщина і Польща клопотали про членство в ЄС сьогодні, то їхні заявки були б відхилені.

Про це у своїй статті для видання Social Europe написав Гі Вергофстадт, колишній прем'єр-міністр Бельгії, депутат Європарламенту.

"Два члени ЄС, зокрема, Угорщина та Польща, в даний час ставлятьпід загрозу насилу завойовані європейські демократичні норми - і тим самим підривають саму мету європейської інтеграції", - вважає він.

Євродепутат нагадав, що з часу приходу до влади в 2010 році прем'єра Угорщини Віктора Орбана країна встала на авторитарний націоналістичний шлях.

"Сумна реальність є такою, що якби вони подали заявку на членство в ЄС сьогодні, то ні Польща, ні Угорщина його б не отримали", - заявив він.

 "Спроби ЄС переконати Орбана змінити курс тільки додають йому сміливості до подальших нападів на демократичні норми", - зазначив Верхофстадт.

У Польщі, пише він, криза демократії настала наприкінці минулого року, коли до влади прийшли євроскептики з "Права і справедливості".

"Угорщина та Польща знаходяться на першому плані ультраправого порядку денного, що вкорінився  по всій Європі на тлі політичного вакууму і нездатності Європи впоратися з кризою біженців", - зазначає євродепутат.

Він нагадав, що і НАТО, і ЄС засновані на фендаментальних принципах демократії, свободи особистості і верховенства права. Уряди, що зневажають ці принципи, ставлять під загрозу весь союз.

Євродепутат наголосив, що "було б неймовірно для лідерів держав НАТО прибути на саміт у Варшаві, коли там триває конституційна криза, а уряд не звертає увагу на верховенство права і думку шанованої міжнародної інституції".

"Угорцям і полякам слід нагадати, що президент РФ Володимир Путін активно намагається розділити і послабити ЄС та НАТо. В час коли ЄС протистоїть агресії Кремля вкрай важливо щоб Польща і Угорщина дотримуватися основоположних цінностей і принципів" - вважає Гі Верхофстадт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.