В Італії проходить референдум з приводу бурових у прибережних водах

Неділя, 17 квітня 2016, 10:39

Громадяни Італії на загальному референдумі 17 квітня мають вирішити, бути чи не бути буровим установкам у прибережних водах.

Про це повідомляє Reuters.

Голосування вважатиметься дійсним, якщо в ньому візьмуть участь більше 50% італійських виборців і прем'єр-міністр Маттео Ренці закликав людей не йти на дільниці, заявивши, що референдум є непотрібним і може зашкодити економіці.

На референдумі мають вирішити, чи повинна Італія припинити продовження ліцензій на буріння на шельфі в межах 12 миль (20 км) від узбережжя. Нові ліцензії на буріння більше не видають, але уряд говорить, що старі договори повинні й далі працювати.

Італія імпортує близько 90% своїх потреб в енергії і уряду розглядає можливість збільшити внутрішнє виробництво, щоб знизити залежність від іноземних постачальників, таких як російський "Газпром".

В італійських водах ведуть діяльність 69 концесій, більшість з них займаються видобутком газу. З них 44 знаходяться в межах 12-мильної зони, більшість з них у віданні італійської Eni. Якщо референдум пройде успішно, 44 концесії будуть закриті.

На проведенні референдуму наполягли дев'ять італійських областей. Регіональну владу підтримали і численні асоціації охорони навколишнього середовища, в тому числі Greenpeace, на думку яких буріння в територіальних водах завдає серйозної шкоди прибережній екосистемі і перешкоджає переходу до "зелених" джерел енергії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.