Знайдені СБУ голландські картини повернуть Нідерландам після експертиз - Клімкін

Понеділок, 18 квітня 2016, 16:13

Голландські картини, викрадені в 2005 році і знайдені нещодавно Службою безпеки України, повернуть Нідерландам.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, передає "Інтерфакс-Україна".

"Що стосується передання, то звичайно, це має відбуватися у відповідності з установленими процедурами – спочатку експертиза, потім спільна з голландцями експертиза, а потім за відповідною процедурою картини передаватимуть. Дуже сподіваюся, що коли-небудь ми разом з голландцями зможемо побачити ці картини", - сказав Клімкін на зустрічі з представниками бізнесу, організованій Європейською бізнес асоціацією в Києві в понеділок.

За його словами, решта картини перебувають, за деякою інформацією, на тимчасово окупованій частині Донбасу, "можливо, під контролем російських кримінальних угруповань".

Міністр наголосив, що дві картини були знайдені безпосередньо перед референдумом у Нідерландах, але було прийнято рішення не оголошувати про це.

"Якщо б ця інформація пішла далі, то шанси знайти інші картини були б мінімальними. Тому було прийнято рішення – і я вважаю, що дуже відповідальне, працювати далі, без зайвого піару, лише б не нашкодити пошукам інших картин. Наскільки я знаю, багато політиків з Нідерландів позитивно оцінили це рішення, наскільки воно було відповідальним, а також те, що кілька місяців тривала ця дійсно складна операція", - розповів Клімкін.

Як відомо, раніше Служба безпеки України заявила, що знайшла чотири картини, викрадені з голландського Музею Західної Фрісландії.

Як відомо, картини, які були вкрадені в 2005 році з Музею Західної Фрісландії в місті Хорн (Нідерланди), за словами керівництва музею, знаходилися в руках українських збройних формувань.

Представник музею Західної Фрісландії Артур Бранд заявляв, що колекція з 24 викрадених картин знаходиться у батальйону ОУН, який намагався виторгувати за ці полотна 50 млн євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.