Найважливіші проекти щодо ЧАЕС планують завершити до кінця 2017 року – єврокомісар

Вівторок, 26 квітня 2016, 09:16

Найбільш важливі проекти щодо зняття з експлуатації обладнання Чорнобильської АЕС та покращення екологічної безпеки Чорнобильської зони, профінансовані західними партнерами, планується завершити до кінця 2017 року.

Про це йдеться у статті європейського комісар з міжнародної співпраці та розвитку Невена Міміца на сайті "Європейської правди".

"Укриття та суміжні до нього проекти – унікальні й надзвичайно складні в технічному плані через небезпечні умови роботи в Чорнобильській зоні. Проте сторони продемонстрували відданість своїм планам, дотримуючись узгоджених виплат і графіку робіт. Ми розраховуємо, що цей проект буде успішно завершений до кінця 2017 року", - написав Міміц.

Він нагадав, що країни "Великої сімки" та Єврокомісія зобов’язалися допомогти Україні зробити Чорнобильську зону екологічно безпечною територією.

Окрім прямих внесків від держав-членів ЄС до міжнародних чорнобильських фондів під егідою Європейського банку реконструкції та розвитку (наприклад, Чорнобильський фонд "Укриття" та Рахунок ядерної безпеки), 470 млн євро виділила на сьогодні до цих фондів Європейська комісія.

Єврокомісар відзначив, що співпраця ЄС з Україною стосується також низки інших моментів: починаючи від регуляторних питань до управління ядерними відходами, навчання регуляторного та операційного персоналу.

Наприклад, Єврокомісія виділила кошти для відновлювальних робіт на колишньому урановому об'єкті "Придніпровський хімічний завод". ЄС також підтримує покращення ядерної безпеки на українських АЕС за рахунок позики Енергоатому операторам (окрім позики ЄБРР).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.