Україна ще далека від вступу до НАТО за рівнем проведених реформ - Климпуш-Цинцадзе

Середа, 27 квітня 2016, 10:25

Україні потрібно завершити низку реформ, і не тільки у військовій сфері, щоб можна було говорити про можливість набуття членства в НАТО.

Про це заявила віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе в інтерв’ю "Європейській правді".

"Ми сьогодні надто далеко від вступу за рівнем проведених реформ. Тому я бачу для себе завдання активізувати наявні інструменти взаємодії з НАТО", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, у МЗС був намір змінити принципи формування Річної національної програми, щоб виходити з цілей і завдань, які ставляться на конкретний рік.

"Це далеко не тільки оборона чи військова сфера, це набагато ширша програма. План щороку складається дуже традиційним методом: в ньому записане все, що можливо, і щороку не виконані попередні зобов’язання просто переносяться на наступний рік", - сказала вона.

Віце-прем’єр нагадала, що в Україні два роки тому було прийнято рішення, яке так і не було впроваджене – про створення урядової комісії щодо взаємодії та співробітництва з НАТО. 

"Сподіваюся, тепер воно буде втілене в життя, ми створимо таку міжвідомчу комісію. Це – практичне питання…Ця комісія зможе взяти на себе координацію роботи трастових фондів НАТО, які координуються різними відомствами, і часом вони не знають про деталі роботи одне одного", - сказала вона.

Ще один пріоритет – взаємодія з громадськими організаціями, які займаються євроатлантичною інтеграцією, та інформування суспільства про те, що ж таке Альянс і як з ним співпрацює Україна.

"Потрібно пояснювати людям, що означає набуття стандартів НАТО, що це не виключно військові стандарти, що це і демократія, і верховенство права. І якщо ми зможемо донести цю інформацію до громадян, це буде великим досягненням", - додала Климпуш-Цинцадзе.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: