Засуджений на 40 років Караджич скаржиться на "умови 19 століття" у вязниці

Середа, 6 квітня 2016, 20:10

Колишній лідер боснійських сербів Радован Караджич, засуджений минулого місяця до 40 років позбавлення волі за військові злочини, в тому числі геноцид більш ніж 8000 мусульман, просить звільнити його, бо умови у в’язниці спричиняють погіршення стану його здоров’я.

Про це повідомляє Reuters.

Глава Міжнародного кримінального трибуналу по колишній Югославії відхилив його прохання, але наказав, щоб умови у слідчому ізоляторі ООН в голландському морському курорті Схевенінген були переглянуті.

Караджич заявляє, що стан його здоров’я  погіршився протягом восьми років, що він перебуває під вартою, і погані умови у слідчому ізоляторі є причиною цього.

"Там умови 19 століття, як у якій комуністичній або турецькій тюрмі", - сказав Караджич.

Як відомо, Міжнародний кримінальний трибунал по колишній Югославії засудив 70-річного Караджича до 40 років ув’язнення за звинуваченням у геноциді і 9 інших звинуваченнях.

Зокрема, судді визнали, що артилерійські обстріли при облозі Сараєво, яка закінчилася у листопаді 1995 року і призвела до загибелі 10 тисяч осіб, не могли відбуватися без участі Караджича.

Суд також визнав кримінальну відповідальність Караджича в геноциді мусульман у Сребрениці, коли в ході різанини 1995 року було знищено 8 тисяч мусульманських чоловіків і хлопчиків.

Водночас суд не поклав на Караджича відповідальність за другим звинуваченням у геноциді проти боснійських мусульмані хорватів.

Загалом Караджич зіткнувся з 11 звинуваченнями і йому загрожувало довічне ув’язнення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: